Jogerős ítélet: el kell távolítani a székelyudvarhelyi városháza épületében kitűzött piros-fehér-zöld zászlókat

A Bukaresti Táblabíróság 2021. április 14-én kimondott jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a piros-fehér-zöld zászlókat a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol az intézményben ki vannak tűzve.

A zászlók eltávolítását a székelyföldi románok nevében fellépő, valójában a magyar szimbólumok és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezte. Az első fokon eljáró Bukaresti Törvényszék tavaly júniusban a zászlókat Magyarország szimbólumainak tekintette, és elrendelte eltávolításukat. A másodfokon eljáró táblabíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította Gálfi Árpád polgármester fellebbezését, és helybenhagyta az alapfokú ítéletet. Emellett azt is elrendelte, hogy a polgármester fizessen 4000 lej (300 ezer forint) ügyvédi díjat a felperesnek.

A mostani perben a polgármester képviselői azzal érveltek, hogy a piros-fehér-zöld zászlókat Székelyudvarhely magyarországi testvértelepüléseitől kapták, és a tisztelet jeléül tűzték ki a lengyelországi, szlovákiai testvértelepülésektől kapott zászlókkal együtt. A bírósági ítélet szerint csak a magyar jelképeket kell eltávolítani.

Az ADEC 2019-ben a székely zászlót és a városzászlót is peres úton távolíttatta el a székelyudvarhelyi városháza homlokzatáról, és azért is bepanaszolta a polgármesteri hivatalt, mert a Székelyudvarhelyi napok plakátján csak magyarul jelent meg az esemény neve. Utóbbi keresetét azonban mind a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mind a bíróság elutasította.

Székelyudvarhely polgármesterét 2018 óta Hargita megye prefektusa is évről évre megbírságolta a városban március 15-re kitűzött magyar zászlók miatt.

Kép: szekelyhon.ro Archív • Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhely testvérvárosai

Székelyudvarhelynek Beregszásztól, Budapesten át Szabadkáig számos testvértelepülése van. 

Barcs, Magyarország
Békéscsaba, Magyarország
Beregszász, Ukrajna
Budapest I. kerülete (Budavára), Magyarország
(Budapest)-Soroksár (XXIII. ker.), Magyarország
Cegléd, Magyarország
Dunaszerdahely, Szlovákia
Hajdúdorog, Magyarország
Keszthely, Magyarország
Szabadka, Szerbia
Tatabánya, Magyarország
Tihany, Magyarország
Törökbálint, Magyarország
Vác, Magyarország

Régi-új testvérvárosok: Székelyudvarhely és Pestszentlőrinc

Az egykori felső piactér helyén 78 évvel ezelőtt alakították ki Székelyudvarhely jellegzetes, patkó alakú terét, amelyet jóval később Márton Áron püspökről neveztek el, de a közbeszédben ma is inkább „Patkó”. A teret 1941. szeptember 5-én, az anyaországhoz való visszacsatolás szimbolikus emlékhelyeként avatták fel.

A tér támfalának hajlatában öt címer volt látható: Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszentlőrinc címere. A közel nyolc évtizede megépített tér kialakításához egykor jelentős összeggel járult hozzá Pestszentlőrinc.

Az alkotások a háború utáni új berendezkedésben nyomtalanul eltűntek.

Állandó szabadtéri kiállítás formájában, 2019 őszén ezek másolatai visszakerültek a Patkóba, alkotójuk, a székelyudvarhelyi Zavaczki Walter szobrász a Kováts fényképészetnél fellelhető korabeli fotók alapján dolgozott.

Akárcsak a múltban, most is segített az anyaország: a címerek - ha nem is eredeti helyükön, de kiállított tárgyakként való visszahelyezését - Székelyudvarhely több magyarországi testvértelepülése (Budapest Főváros, Soroksár, Törökbálint és Pestszentlőrinc–Pestszentimre) támogatta.

Székelyudvarhely és Pestszentlőrinc – ma Budapest XVIII. Kerülete – közel 80 éves kapcsolatát megerősítendő, a szabadtéri kiállítás megnyitója után a városháza Szent István termében testvérvárosi szerződést írt alá a két település vezetője.

2020 januárjában - névtelen feljelentések miatt - a Patkót egykor ékesítő öt címer reprodukcióját ideiglenesen (az engedélyeztetés idejére) elszállíttatta Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.